Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Beauceron – střípky
Sdílet:

Beauceron – střípky

Psi
Druhy a plemena

Beauceron – francouzský ovčák – rodinné stříbro Francie – kdo může říci při pohledu na jeho štěňata, že v něm není kus rotwailera nebo něco z dobr...

Beauceron – francouzský ovčák – rodinné stříbro Francie – kdo může říci při pohledu na jeho štěňata, že v něm není kus rotwailera nebo něco z Dobrmana?
Beauceron je sice pes pro široký okruh zájemců, ale vzhledem k jeho povaze si na jeho výchovu nemůže troufnout každý. Při správném vedení však získáme výborného pracovního, věrného, vyrovnaného a oddaného psa – „dvojitého“ dobrmana. Beauceron je skutečně impozantní pes – pes vysoký 63–70 cm, fena 61–68 cm v kohoutku, vyniká celou stavbou a mohutností, přitom však elegancí a mimořádnou pohyblivostí. Zbarvení černá s pálením, francouzsky nazývaná „bas rouge“. Dále zbarvení harlekýn, které je velmi vzácné. Je to světová rarita. K tomuto křížení se používá jeden jedinec barvy černé s pálením a partner harlekýn. Z tohoto spojení se rodí štěňata, jak černá s pálením, tak harlekýni. Harlekýni vynikají svou až dekorativností.

Beauceron klub ČR vyvíjí svou činnost již od roku 1990. Nejprve fungovaly dva kluby, potom se členové sjednotili do jednoho. Klub pořádá 2× za rok výstavu, klubovou a speciální. Dále 2× za rok bonitaci a svod dorostu. Svod plemeníků se koná průběžně, každý chovný pes musí absolvovat svod 1× za dva roky. Někteří členové nás reprezentují i na ostatních výstavách a to i v zahraničí. Dále se věnují výcviku a zúčastňují se i soutěží ve výkonu. Jiní cvičí agility a provozují i jiné sportovní disciplíny se psy. Beauceron je pes pro všestranné použití. Štěně si musíme vybírat. V klubu máme přírůstek 40 až 50 štěňat ročně, což není mnoho, vzhledem k jiným plemenům. Je to ještě zcela nedoceněné plemeno i když se již také začíná prosazovat. Mluví také pro něj fakt, že oproti jiným plemenům si Beauceroni udrželi dodnes pevné zdraví. Feny rodí svá štěňata většinou bezproblémově – mladé feny mívají průměrně 8 až 10 štěňat.

Další zajímavostí tohoto plemene je zdvojený paspár. Beauceron obíhal své stádo (původně byl využívám pro ovčáckou a pasteveckou práci) typickým prodlouženým klusem. Zdvojený paspár mu v mokrém terénu zvětšoval opěrnou plochu. Také byl další zbraní při souboji s vlky a zaběhlými psy. Umí je dodnes využít stejným stylem jako kočkovité šelmy na měkké tkáně nepřítele (hlavně břicho).
Beauceron je obdařen i vysokou inteligencí. Výchova tohoto psa musí proto zohlednit jeho charakterové vlastnosti s přihlédnutím na jeho samostatnost. Proto musí Beaucerona cvičit jen jedna osoba, i když miluje celou rodinu. Toto plemeno později vyspívá (ukončuje vyspívání až ve věku 3 let). Potom je pes opravdový dospělák. Ale hravost a vitalitu si udržuje až do stáří.

Jeho výcvik se musí podstatně lišit od výcviku Německého ovčáka. Musíme počítat s jeho inteligencí a samostatnou úvahou, pro kterou byl po mnoho generací záměrně šlechtěn. Je to pes osobnost. Již od útlého věku „vyhodnocuje“ danou situaci. Fixace na pána dokáže vytvořit úzký vztah. Vnímá tiché povely a není nutno na tohoto psa při výcviku křičet. Pokud je pán spravedlivý, má u Beaucerona přirozenou autoritu a je bezvýhradně respektován. Za svého pána a jeho rodinu je schopen „cedit“ krev. Cizí lidé ho většinou nezajímají a je k nim rezervovaný až nedůvěřivý.

Při výběru štěněte je nejlépe se poradit s poradcem chovu. Má přehled o vrzích a z kontrol vrhů i o jednotlivých štěňatech.
Klub se snaží ozdravovat chov. Dbá na celkové zdraví zvířat a také se nyní přísně zaměřuje na vymýcení dědičných chorob, např. dysplazii kyčelních kloubů. Do chovu se pouštějí nezatížení jedinci. V poslední době se ve zvýšené míře podporuje socializace zvířat. Od 1. 7. 1993 dle zákona na ochranu zvířat je u nás zakázáno kupírování uší za účelem změny vzhledu zvířat.

Beaucerona je možno používat jako pracovního psa, hlídání má v genech. Někteří najdou uplatnění jako záchranáři. V poslední době se také osvědčili jako hledači drog – drogoví psi. Jsou vhodní jako psi ovčáčtí i jako společníci. Mohou být chováni celoročně venku. V zimě samozřejmě mají mít k dispozici řádně zateplenou boudu. Nejsou to ale jen kotcoví psi. Potřebují každodenní kontakt s pánem. Jsou nejraději v jeho přítomnosti. Pak vedou spokojený a šťastný život. A o to přece jde, abychom si se psy rozdávali vzájemnou radost se spolužití. To upevňuje zdraví nejen psa, ale i jeho pána.

Krátká charakteristika plemene:
jsem pes, který si nekompromisně ohlídá svou rodinu i majetek, ale jsem také pánův mazel a miláček. Cizí lidé mě vůbec nezajímají. Má rodina „smečka“ je pro mě střed světa. Nikdo jiný neohlídá stádo (majetek) lépe než já. Vlci (zloději) mějte se na pozoru! Chceš se mnou sportovat? Utahám několik běžců. Jsem inteligentní pes. Umím si poradit v kritických situacích.
Autor textu: Eva Gláslová
Autor fotografií zdroj: Eva Gláslová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru