Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Samojed
Sdílet:

Samojed

Psi
Druhy a plemena

Samojed dostal své jméno podle sibiřských eskymáků samoyedů, kteří toto plemeno využívali nejen jako tažné psy, ale i jako ochránce sobích stád, pomocníky při lovu a pro ochranu příbytků i k zahřívání za mrazivých nocí. Toto chování nebylo u jiných kočovných nomádů obvyklé a tak se po století vytvořilo mezi samoyedy a jejich psy velice pevné a přátelské pouto, které se dodnes zachovalo v povaze samojedů. Jsou přátelští ke všem lidem, jakákoliv agresivita k lidem byla a je vylučující z dalšího chovu.

Historie

Do Evropy se plemeno dostalo na konci 19. století, kdy je do Anglie dovezl zoolog Ernest Kilburn Scott, který má zásluhu na vzniku a uznání plemene. Samojedi se původně nevyskytovali jen v bílé barvě, ale jejich barvy byly různé. Dnes standard uznává barvu bílou, smetanovou a bílou s krémovými znaky.

První standard plemene byl v Anglii sepsán v roce 1909. Podle dělení plemen F.C.I. je samojed zařazen do 5. skupiny a do sekce Severských tažných psů, spolu s aljašským malamutem, grónským psem a sibiřským husky.

Lovecký pud

Samojedům zůstal silný lovecký pud, proto se nedoporučuje ve volné přírodě pouštět je z vodítka, je dobré zabezpečit před nimi i některá domácí zvířata, například slepice. S kočkami nebo dalšími psy v domácnosti většinou problémy nejsou. Naopak společnost dalších psů je to, v čem byl po staletí vychován ve smečce. Pokud máte jen jednoho samojeda je potřeba se mu hodně věnovat, je to temperamentní plemeno, které vyžaduje hodně pohybu a důslednou výchovu. Může však být chován v bytě.

Srst

Péče o srst není tak náročná, jak by se dalo u bílého psa předpokládat. Srst je samočistící, je potřeba psa občas vyčesat, v době línání častěji, jinak stačí 1–2× v týdnu. Pokud se chcete zúčastnit výstav, pak je nutné samojeda vykoupat, důsledně vyčesat a vyfénovat.

Krmení

Výživa tohoto plemene je stejná jako u jiných plemen stejné velikosti, liší se podle věku psa nebo jeho pracovního využití. Jiná je i výživa březí nebo kojící feny. Výběr kvalitních krmiv je na našem trhu velký. Pro zařazení do chovu je před bonitací nutná účast na výstavě a absolvování několika zdravotních vyšetření a to dysplazie kyčelních kloubů, oční vyšetření a BAER test, to je vyšetření na hluchotu, která se může u bílých psů vyskytovat.

Závody

Kromě vydatných procházek se můžete i s jedním samojedem zúčastňovat závodů a to nejen v zimě. Je to canicross, dogtrekking, weight pulling (tah břemene na vzdálenost deseti metrů). Samojedi jsou úspěšní i v agility, v tanci se psem, majitelé se věnují i obedienci a zkouší i pasení stád ovcí. Pro svoji přátelskou povahu a jemný kožíšek jsou úspěšně využíváni v canisterapii. Kdo má více samojedů, často se zúčastňuje závodů se psím spřežením a to jak na kárách, tak na saních. Závody jsou pořádány většinou jako dvoudenní na dvě soutěžní kola podle počtu psů. Psi jsou rozděleni do různých kategorií, které závodí na sprintových a midových tratích.

Spřežení samojedů se zúčastnilo i náročné Ledové jízdy a Vojta Němec se svými samojedy je mistrem Evropy.

Samojedi v České republice

Historie samojedů v naší republice začíná v roce 1968, kdy z USA přivezla prvního samojeda – psa – naše úspěšná gymnastka Eva Bosáková. Za několik roků přivezla i dalšího psa, ale ani ten se do chovu nezapojil, přestože v té době tu už byla i fena Dája, která pocházela z USA, ale neměla průkaz původu F.C.I., a tak byla naší plemennou knihou zařazena do tzv. pomocného registru a byl jí vystaven náš průkaz původu. Tato fena měla vrh v roce 1986, otcem byl pes z Rakouska, ale i její potomci byli zařazeni do pomocného registru. V tomto roce jsem začala vykonávat funkci hlavního poradce chovu v klubu severských psů a poradce pro plemeno samojed. Tento klub vznikl v roce 1984. V roce 1988 byl importován dospělý pes z Holandska Lusjhayo Lion Sucnowitsj majitelem feny Dáji s řádným průkazem původu F.C.I. a já jsem dostala dospělou fenu z Německa, původem z Anglie Aunusys Legend of Spring. V roce 1989 byl po této feně zapsán první vrh štěňat samojedů s průkazy původu F.C.I. Jednalo se o zahraniční krytí z Rakouska. 

Tato fena měla několik úspěšných potomků, někteří byli importovaní do okolních států, kdy se s chovem tohoto plemene také začínalo. Na potomcích této feny stále odchovávám v mojí chovatelské stanici Jamamba.

Od roku 1990 bylo importováno již několik jedinců z různých států – z Francie, Finska, zemí bývalé Jugoslávie a uskutečnilo se mnoho zahraničních krytí. V roce 1991 byl založen Samojed klub, který od roku 1992 začal svoji činnost pořádáním klubových výstav, bonitací a později i různých setkání jako jsou například letní i zimní samojedí víkendové tábory. Největší akcí byla v roce 2017 1. Středo­evropská výstava samojedů na zámku ve Valticích, které se zúčastnili vystavovatelé ze 14. zemí a přihlášeno bylo 112 samojedů. K posuzování byby pozvány dvě rozhodčí z Anglie, paní Sue Smith a Val Freer. Další velkou akcí bude Evropská výstava samojedů při Světové výstavě psů v Brně v roce 2021.

Autor textu: Stanislava Bogdanová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru