Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Flat coated retriever
Sdílet:

Flat coated retriever

Psi
Druhy a plemena

Flat coated retriever je jedním z plemen retrieverů, které bylo do České republiky dovezeno po roce 1989. Do této doby byl Flat coated retriever u n...

Flat coated retriever je jedním z plemen retrieverů, které bylo do České republiky dovezeno po roce 1989. Do této doby byl Flat coated retriever u nás pro veřejnost celkem neznámé plemeno. Svým vzhledem se podobá golden (zlatému) retrieverovi, který je u nás velmi oblíbeným, až módním psem.

Flet, jak se jim zkráceně říká, se liší od goldena barvou srsti. Ta je u fleta zásadně černá bez jakékoliv příměsi, výjimečně se rodí barvy hnědé, ale to jen zřídka, až vzácně. Srst je přiléhavá, delší, která má samočistící schopnosti a při dobré péči a stravě se nádherně leskne. Kostrou je lehčí než golden a je velmi elegantní v pohybu.


• ich., ch. Lux pod Kančím vrchem

Plemeno pochází z Velké Británie a na výstavách byl předváděn už v roce 1873. Na jeho vyšlechtění se podílelo několik různých plemen, např. Labradorský retriever, Novofundlandský pes, Irský setr. Díky tomuto šlechtění vznikl ideální pes, který je dobrosrdečný, milující lidskou smečku, vodu, aportování, s vynikajícím nosem na vyhledávání. Z každého plemene si převzal jen ty nejlepší vlastnosti.

Je vhodný do rodin s dětmi, které přímo miluje a je jejich vděčným kamarádem, má totiž jako všichni retrieveři potlačenou agresivitu vůči člověku. Proto se nehodí jako hlídací pes na ostrahu majetku! Používá se také jako pes slepecký, pro canisterapii, záchranářský a pomalu se začíná dostávat ve známost v myslivosti, kde se nejvíce projeví jeho vášeň při aportování kachen z vody a vynikající nos při vyhledávání zvěře.

Jejich výchova je snadná, jsou dobře ovladatelní, s radostí plní povely, které se učí. Výcvik s přehledem zvládnou i ženy, které většinou odmítají tvrdost v komunikaci se psy. I u něho je základem dobré výchovy důslednost, ale stává se, že mu díky milé povaze nějaká ta rošťárna projde.

Fleti jsou velmi chytří, oddaní, milující svoji rodinnou smečku a jejich mnohostranné využití jim otvírá cestu v naší kynologii.

Autor textu: Yveta Holíková
Autor fotografií zdroj: Yveta Holíková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru