Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Německý špic
Sdílet:

Německý špic

Psi
Druhy a plemena

Když jsem začala s chovem špiců, nebyla jsem na kynologickém poli nováčkem. Patnáct roků jsem se velmi aktivně zabývala služební kynologií, chovem a výcvikem plemene Německý ovčák. Jen pro úplnost přidávám výčet činností: psovod, figurant, instruktor výcviku, zakládající člen ZO Otovice u Broumova, vedoucí kynologického kroužku mládeže, výchova a výcvik 2 služebních psů pro policii, hodně zkoušek všestranného výcviku i zkoušek mezinárodních s několika psy, výstavy, chov. Všechny nabyté zkušenosti jsem pak shrnula ve své knize. Proto už od počátku chovu špiců jsem si vytyčila určitá pravidla, kterých se stále držím.

Pravidla chovu

Celých 13 let ve svém chovu upřednostňuji čistou oranžovou barvu v co nejsytějším odstínu a své feny kryji jen plnochrupými psy, kteří jsou co do kvality na elitní úrovni – bez vad exteriéru, s vysokým výstavním oceněním, kvalitní dlouhou a hustou srstí, výbornou mechanikou pohybu, naprosto přesným nůžkovým skusem a kvalitní povahou. Na vysvětlenou jen tolik, že i země původu – Německo – nyní více upřednostňuje v chovu čisté barvy. Pes s příměsí černé barvy v oranžovém zbarvení na mě působí rušivě. V chovu špiců jedincům často chybí zuby a plnochrupost není příliš častá, proto mám tento požadavek na otce vrhu v mém chovu.
Krycí psy jsem si vždy vybírala sama. Dlouhé hodiny jsem seděla nad materiály o chovu špiců, nad výsledky výstav. Chtěla jsem, aby krycí pes byl pro můj chov přínosem a ne cestou zpět. O správnosti svého výběru krycího psa se chovatel přesvědčí na svých odchovech. Pokud je potomstvo průměrné až podprůměrné (záleží však také na úrovni matky), nebyl výběr psa správný. Dosáhne-li však potomstvo kvality svého otce (matky), nebo je dokonce i předčí, tak šlo o správnou volbu psa na krytí. Pochopitelně se v jakémkoliv chovu nerodí jen celé vrhy elitní, jsou tam i jedinci, u kterých se může objevit některá z dědičných vad. Tak je to u všech plemen psů, jen výskyt druhů dědičných vad se může lišit. U špiců je to nejčastěji: neuzavřená fontanela, bílé znaky, vady skusu, nepostavené ucho (uši), monorchismus, kryptorchismus, nekorektní povaha (bázlivost, agresivita …), vlnitá srst, chudozubost, vadné postavení špičáků atd. Ale i v případě výskytu vad je štěně tetované a má vystaven rodokmen. Chovatel po zdůvodnění výskytu vady budoucímu majiteli učiní slevu z ceny štěněte. Pokud by tak neučinil, má nový majitel po dobu 6. týdnů nárok na tzv. reklamaci zjištění vady, na kterou ho chovatel neupozornil. Každý chovatel by si měl uvědomit, čeho chce ve svém chovu dosáhnout a po této cestě vytrvale jít. Jedině tak se může dopracovat k nějakým dobrým výsledkům chovu!

Moje chovatelská stanice

V současné době moje chovatelská stanice začíná v odchovech již podruhé abecedu (jména narozených štěňat v jednotlivých vrzích se dávají postupně podle abecedy). V březnu 2005 odchovala vrh B. To co považuji za přednost je skutečnost, že se všechna štěňata narodila přirozenou cestou, bez zásahu a pomoci veterináře. Všechna doposud narozená štěňata byla odchována v bytě, aby byla dobře socializovaná a připravená na život v rodině. Bylo to velmi náročné na úklid při odchovech vrhů, které se někdy nepodaří prodat ve věku 8 týdnů, ale třeba čtyř, pěti měsíců anebo i později. Ale s tím už budoucí chovatel musí počítat. Základním, společným znakem špiců odchovaných v mé chovatelské stanici je i dostatečná síla kostry, protože štěňata od malička dostávají kvalitní kravské mléko, maso ze zvířat, které několikrát za rok doma porážíme, či kupované maso drůbeží a rybí, to vše vařené. Syrové kosti dáváme na okus. K tomu přílohy: rýže, těstoviny, máčené granule, ovoce a zelenina podle chuti psů v syrovém stavu a také vitamínové doplňky. Od jara do zimy pejskové i fenky tráví čas ve voliérách s výběhy na dvoře statku, kde mají dostatečné prostranství k procházkám a volnému běhání pod dozorem chovatele. Dorůstající štěňata a nejstarší jedinci užívají privilegia volnosti v domě. Porovnám-li nyní zpětně soužití s plemenem německý ovčák a špic, zažívám se špicem neskonalou pohodu a psychický oddech, protože je veselý, dovádivý, něžný, oddaný, bystrý a nevyžaduje žádnou zvýšenou péči, kromě běžné údržby srsti. V úvodu jsem se zmiňovala o nárocích na krycí psy. Podobné požadavky kladu i na chovné feny a v chovu si nechávám pouze jedince (feny) kvalitní. Pes – plemeník už na pohled musí upoutat pozornost svou výjimečnou krásou, ale i u fenky musí být na pohled zřejmá „ženská krása“.

Než začneme s chovem

Než začneme s chovem psů, musíme si uvědomit, že chov psů nám do určité míry změní život. A to po stránce finanční, vztahu se sousedy, práce ohledně chovu také zabere spoustu času, někdy i rodina může mírně protestovat, když malá štěňátka čurají v bytě, okusují nábytek, tapety, krycí psi nejraději očurávají ledničku … atd. Ale to už k životu chovatele prostě patří.

Autor textu: Věra Jaríčková
Autor fotografií zdroj: Věra Jaríčková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru