Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Cane Corso Italiano
Sdílet:

Cane Corso Italiano

Psi
Druhy a plemena

V posledních několika málo letech se u nás sice zatím ještě sporadicky, ale přece objevuje toto krásné italské plemeno.

Historie Cane Corso

Historie cane corso je spjatá s historií starověkého Říma s celou jeho nádherou i bídou. Původ jména “Corso” je stále nejasný. S největší pravděpodobností pochází z řeckého “kortos” (zeď) a z latinského “cohors” (ten, který hlídá dvůr).

Název Cane Corso se vyskytoval již v básních z roku 1500. Italská asociace Cane Corso publikovala studii o této rase, ve které se dočteme, že psi Cane Corso byli používáni jako váleční psi již kolem roku 1137. Později se Cane Corso používali k nejrůznějším úkolům, jako hlídací psi v hospodářství, k hlídání a vedení stád, k lovu velkých zvířat a také k boji proti nim. Pes “corso” také velmi často provázel vozy tažené dobytkem. Postupem modernizace v zemědělství se pracovní uplatnění této rasy snížilo a hrozilo jí téměř úplné vyhynutí.

Po 2. světové válce bylo psů tohoto plemene tak málo, že se zdálo, že Cane Corso již úplně vyhyne. Roku 1976 profesor Bonatti a profesor Casolino získali s velkými obtížemi několik posledních psů a fen z farem v italské provincii Foggia a rozhodli se plemeno zregenerovat. Věnovali mnoho času a sil na zjištění historických faktů o plemeni, podle kterých by mohl být vypracován standard. Roku 1987 popsal první standard Dr. Morsiani a v roce 1989 byla zavedena plemenná kniha Cane Corso. Do České republiky se první psi Cane Corso dostali v roce 1994.

Charakteristika

Cane Corso je perfektní hlídací pes, extrémně milující svoji rodinu a nedůvěřivý k cizím lidem. Má velmi ochranitelskou povahu a rychle rozliší, kdo je nepřítel. Instinktivně vycítí, kdy ochránit majitele a jeho majetek. Pouze v těchto případech zasahuje. Nemůže se proto stát, aby napadl např. listonoše či vaši návštěvu.

Je velmi přátelský k dětem, protože má velmi pevnou povahu. Je to všeobecně velmi tichý pes. Štěká pouze v případě, když ohlašuje nějakou neobvyklou situaci. To z něj dělá výborného rodinného psa.

Toto plemeno potřebuje dobrou socializaci, kterou štěňatům umožňuje nejprve matka, chovatel a později nový majitel. Je nezodpovědné dávat štěňata novému majiteli před dosažením nejméně osmi týdnů. V tomto věku si štěně formuje návyky potřebné ke komunikaci se svým vlastním druhem, což u těchto psů trvá až do věku dvanácti týdnů. Pokud je štěněti umožněn přirozený vývoj řízený jeho matkou (a pokud je to možné i otcem), vyroste z něj naprosto pohodový pes.

Výchova a výcvik

Naučit jej základní poslušnost je velmi lehké. Povel, který již jednou zvládl, není třeba opakovat. Není vhodné jej cvičit na obranu, protože tyto instinkty má vrozené.
Feny Cane Corso většinou nemají potřebu zaujímat vůdčí postavení ve smečce. Velmi dobře se snášejí jak s jinými psy, tak s jinými domácími zvířaty. Naše fenka má stále respekt ze své o dva roky starší a nejméně dvakrát menší kamarádky (feny šarpeje).

Vůdčí pozici zvířete ve smečce mohou psi Cane Corso zkoušet zaujmout zhruba ve věku sedmi měsíců. Pevnými zásadami je třeba psovi ukázat, že pán jste vy. Nikdy však bitím či křikem! Cane Corso je velmi inteligentní pes a porozumí i bez toho.
Je abnormálně citově závislý na své rodině. Naprosto se proto nehodí do kotce. Dokáže velmi dobře snášet nepřízeň počasí, ale nevšímavost jeho člověka ho psychicky deptá. Pokud nemůžete psovi zaručit dostatečný kontakt s rodinou, není to vhodný pes pro vás.

Vzhledem ke svému atletickému tělu rád chodí na dlouhé procházky, běhá s majitelem v lese nebo u kola, plave nebo aportuje.

Popis

Cane Corso je středně velký až velký pes, robustní, silný a mohutně stavěný, ale přesto elegantní. Vyskytuje se v mnoha barevných odstínech od černé, přes šedou a plavou až po odstíny žluté. Objevují se i psi žíhaní, s malou bílou skvrnou na hrudi, na špičkách tlap či na hřbetě nosu. Psi dosahují váhy až 50 kg, feny až 45 kg. Tato rasa netrpí téměř žádnými dědičnými chorobami. Feny Cane Corso dobře zabřezávají, rodí a jsou vzornými matkami. Cena štěněte se u nás pohybuje mezi dvaceti až dvaceti pěti ticíci korunami. Při koupi štěněte je třeba pozorně zkontrolovat průkaz původu štěňat i rodičů. Štěňata nabízená bez průkazu původu nejsou z 90% čistokrevnými Cane Corso a je lépe takové nabídky nevyužívat.

Pokud vás toto krásné italské plemeno zaujalo, rádi vás uvítáme v naší chovatelské stanici Rea Silvia Blansko a podělíme se s vámi o další informace. Kontakt: tel.: 0506/422797, e-mail: [email protected], www.audioint.cz

Autor textu: Aleš Souček
Autor fotografií zdroj: Aleš Souček
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru